Vietnam
Vietnam
mensen · politiek · economie · cultuur · milieu

Geschiedenis
In nog geen vijftien jaar ontwikkelde Vietnam zich tot een van de drukst bezochte bestemmingen in Zuidoost-Azië. Zeer opmerkelijk voor een land dat jarenlang volstrekt ge´soleerd was, na een oorlog die dertig jaar woedde en onherstelbaar lijkende schade aanrichtte.

Samenleving
Meer dan de helft van de bevolking is na de oorlog geboren. De meeste jongeren oriŰnteren zich op de wereld en leren snel. Maar niet iedereen maakt de sprong naar grotere welvaart. Naast de traditionele tegenstellingen tussen Noord en Zuid en tussen de dominanten Kin Vietnamese en etnische minderheden, groeit ook de kloof tussen arm en rijk.

Economie
De centraal geleidde planeconomie bracht het socialistische Vietnam geen welvaart. Maar al snel na de economische liberalisering ontstond een euforische sfeer en raakten grote delen van het land in de ban van de commercie.

Cultuur
Vietnam kent een rijk cultureel verleden, sterk be´nvloed door het nabije China. Patriottische legenden vertellen over dat verleden, evenals de traditionele muziek. Vandaag de dag dreunt in de eethuisjes en cafÚs vooral de Vietpop. Stedelingen zijn dol op karaoke.

Natuur
De bergen, stille stranden, rijstvelden, boeiende steden, koloniale architectuur en de Mekong-delta maken Vietnam tot een toeristische trekpleister van formaat. De enorme ontbossing en de overbevolking zijn de grootste milieuproblemen.

ISBN: 90 6832 391 1
Uitgever:KIT/Novib
Leverbaar sinds 2002